De duim

De duim is de kortste en dikste vinger van de hand en de duim kan als enige de punten van de andere vingers van dezelfde hand aanraken. De duim is gelinkt aan communicatie, met anderen maar ook met jezelf. Dat laatste doen we allemaal en meer dan 70% van wat je tegen jezelf zegt (of over jezelf denkt) werkt waarschijnlijk tegen je. De aard van de volwassen mens gaat altijd eerst uit van het negatieve of een beperking. Hoe vaak zeg jij :

  • ik weet zeker dat het niet lukt
  • vandaag is mijn dag niet
  • dat is onmogelijk
  • ik heb daar het geduld niet voor
  • ik heb gewoon niet meer energie
  • als ik maar meer tijd had …

In de duim worden aangeleerde dingen vastgezet. Ook de eigen gedachtes die als belemmerend worden ervaren. Om te veranderen, zonder last te hebben vanuit het verleden aangeleerde overtuigingen en patronen, is de duim de aangewezen vinger.

In de duim loopt de long meridiaanen heeft betrekking op de ademhaling. Ook staat het voor de schakel tussen binnen- en buitenwereld. De ademhaling is de enige lichaamsfunctie die enerzijds automatisch door het zenuwstelsel wordt geregeld en anderzijds bewust gestuurd kan worden, door b.v. ademhalingsoefeningen.  Verdriet is de emotie die wordt toegekend aan de longen.  Ook staan de longen in verbinding met de huid omdat zij, net als de ademhaling, een uitscheidingsorgaan is.

Als de energie niet goed kan doorstromen, ontstaat er een blokkade. Klachten zoals ademhalingsproblemen, griepinfectie, verkoudheid, oedeem, astma, eczeem, psoriasis, angst, fobieën, schuldgevoelens en zorgen maken  kunnen zich dan voordoen.

De rechter duim staat voor communicatie met het verstand & succes. Het is niet zo zwart-wit dat je alleen communiceert vanuit verstand of intuïtie, vaak is er een combi. Ook kan succesvol zijn prima samengaan met aandacht hebben bij familie. Wat hier wordt bedoeld, is wat de overhand heeft. Neem je beslissingen vaak vanuit het hoofd, alles concreet op een rijtje gezet met alle voors- en tegens OF neem je de beslissing omdat het goed voelt? Succes heb je vaak niet van de ene op de andere dag maar is een weg daarnaar toe. Is dat wat je doet gericht op het doel dat je echt wilt bereiken? Geef je op als het moeilijk wordt of zet je door en begin je desnoods weer opnieuw? Ben je zelf verantwoordelijk voor je financiën?  Kies je voor wat je leuk vindt om te doen of vraag je je eerst af of het financieel haalbaar is? Of werd er van huis uit aangegeven wat je moest doen, bv arts worden omdat papa en opa dat ook waren?

De linker duim staat voor communicatie met intuïtie & familie. Intuïtie is een ingeving of een weten zonder dat je kunt verklaren. Het is vaak een gevoel om iets wel/niet te zeggen of te doen. Je hebt dan een keuze, luisteren naar het gevoel of niet. Heb je weleens het gevoel gehad dat je iets moest doen maar toch niet hebt gedaan? En ervan baalt dat je het niet hebt gedaan?  Brengt dat boosheid met zich mee? Voel je je schuldig tegenover jezelf of anderen? Hoe prettig voel jij je in een groep of in omgang met allerlei soorten relaties (werk, vriendschap, liefde, familie)? Voel je je veilig en zeker in jouw leven?

Heb je een emotie die je te veel is of een vraag die je het meest aanspreekt? Denk aan de emotie of stel jezelf de vraag en ga dan met de nagel van je linker wijsvinger (met lichte druk) langs de zijkant van je rechter middelvinger. Welke gebeurtenissen en emoties (verdriet, angst, vreugde, woede, onmacht, afschuw) voel je? en waar voel je dat in je lichaam? Op de rechter middelvinger zul je oneffenheden aantreffen. Deze oneffenheden zijn kristalletjes en is de adrenaline van een onverwerkte emotie die in het lichaam is blijven zitten.

Het masseren van de duim, muis en binnenkant van de  hand zorgt voor meer flexibiliteit waarna veranderen (doorbreken van patronen en overtuigingen) snel en makkelijk gaat.  Masseren doe je met duim en wijsvinger en voornamelijk aan de twee zijkanten van je duim. Beginnend bij het topje van je duim terug naar het begin van je duim, over de muis en binnenkant hand. Beweeg ook af en toe je duim van links naar rechts en van beneden naar boven.

Mijn ervaring is dat ik mijn vastzittende patronen en overtuigingen vaarwel heb gezegd om mijn hart te gaan volgen. Ik heb mijn baan in de financiële wereld achter me gelaten en de stap gezet om een eigen praktijk te starten als natuurgeneeskundig therapeut om mensen te begeleiden ter verbetering van gezondheidsklachten en leefstijl.

Succes met experimenteren en laat je ervaring achter hieronder.